2012. április 9., hétfő

Universitas Kupa 2012

Idén, immár 3. alkalommal rendeztünk Győrben, a Széchenyi István Egyetemen Universitas Kupát. Kis hazánk lelkes falmászói között egyre ismertebb, és népszerűbb a versenysorozat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 12 egyetem 54 indulója. Emellett persze fontos megemlíteni, és megköszönni a lelkes szurkolók részvételét, és biztatását. Na de ne csapjunk ennyire a lecsó közepébe, engedjetek meg pár szót az előkészületekről is.
Lassan rutinossá válunk a versenyszervezésben, hisz ez már a harmadik országos megmérettetés volt itt Győrben. Egy ilyen volumenű rendezvény bizony sok szervezőmunkát igényel. Tudtuk ezt, hisz az elmúlt évek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Legyen az saját, vagy más egyetemek szervezéséből fakadó konklúzió. Arra törekedtünk, hogy a reggeli regisztráció kezdetétől a zárószóig minden flottul, a kitalált koreográfiának megfelelően történjen. Idén talán kicsit kisebb csapattal fogtunk neki a kivitelezésnek, és sokan meló mellett az utolsó percnyi szabadidejüket is erre fordítva segítettek a szervezésben, építésben és lebonyolításban, de azt hiszem minden fáradtságot megért a befektetett munka. A verseny előtt már hónapokkal elkezdődött a háttérmunka, hogy a helyszín, az időpont, és technika rendelkezésre álljon. A versenyzők idejében értesüljenek, készülhessenek a megmérettetésre. 2012 elején végre megalakult a Széchenyi Egyetemi Mászókör, így ennek keretén belül jelentős anyagi háttérrel kezdhettünk neki a fizikai megvalósításnak. Új felszereléseket, fogásokat vásároltunk a fal beépítéséhez. Úgy érzem ez tükröződött is az utak színvonalán. 8 csoportot terveztünk, melyből 7-et sikerült is elindítani a versenyzők számának köszönhetően. Ehhez 12 utat építettünk (ebből 11 lett versenyút), melyek átfedésekkel minden csoport számára megfelelő kihívást nyújtottak.
Fontos változás volt az előző évekhez képest, hogy 3 selejtező utat mászott mindenki, azonban csak egy kísérlet volt az utak megmászására. Sokan meglepődtek, mikor a sikertelen beszálló után megköszöntem a próbálkozást, és szólítottam a következő versenyzőt. Erre azért volt szükség, hogy kellőképp felgyorsítsuk a verseny lebonyolítását, de ugyanakkor elegendő lehetőséget bizonyítsunk a résztvevők számára, hogy kvalifikálják magukat a döntőkbe. Másik változás az volt, hogy a döntő utakat idén már nem csak a profik, hanem a kezdők is izolációban várták, és on-sight kellett mászni mindenkinek. Ez a kis pszichés nyomás bizonyára sokatokban feltolta az adrenalint, és egész máshogy álltatok oda a döntő úthoz, mint a selejtezőkhöz. A cél az volt, hogy érezzétek itt bizony villantani kell valamit! :D No de ennyit a háttérről, és nézzük a komoly dolgokat.
A verseny március 31-én reggel 8-kor a nevezésekkel kezdődött. Voltak akik már előző este lejöttek Győrbe, hogy kellőképp akklimatizálódjanak a helyi viszonyokhoz. Reggel mikor az egyetemre tartottam jó volt látni a hátizsákos mászókat a városban, akik a Kiscsarnok felé igyekeztek, elvégre mi szervezők akkor lehetünk elégedettek, ha olyan rendezvényt tudunk összehozni, ami iránt komoly érdeklődés mutatkozik.
Egy kis érdekesség a résztvevők megoszlásáról:
PTE                  2 fő
ELTE                9 fő
SZTE                8 fő
BME                 6 fő
SZE                  18 fő
PE                   3 fő
SZIE                 2 fő
CORVINUS       1 fő
NYME              1 fő
EKF                 1 fő
BGF                 1 fő
SE                   2 fő
Ez összesen 54 fő. Ezzel bizony megdöntöttük a tavalyi indulószámot, aminek külön örültünk. 9 órakor egy rövid megnyitó és a technikai információk ismertetése után rögtön el is kezdődött a verseny. A kezdő, haladó és top kategória selejtezői párhuzamosan zajlottak. Az első mászásnál még mindenki látszott a drukk, és az izgalom.
Én a haladó csoportot vittem, így róluk tudok mélyebben nyilatkozni, és azt kell mondjam a kezdésnek szánt technikás első selejtező útjukat bizony nagyon összecsapták a fiúk. Az első 2 induló a beszállónál kiesett, így egy kicsit én is megijedtem hogy túl nehézre sikeredett az út, de aztán meg is nyugodtam, mert a 3. ember már topot mászott. Látszott hogy a többség erőből próbált mászni. A fiúk teljesítménye után a lányoknak egy nem tervezett könnyítést tettem a beszállóba. Ezzel együtt el kell mondanom, hogy olyan összeszedettséggel, nyugodtsággal és technikával mászták át az utat a lányok, hogy öröm volt nézni.
Kezdőknél is az volt a jellemző, hogy az első utat tartották a legnehezebbnek, amit azt hiszem tényleg betudhatunk a versenydrukknak. A top csoport indulói mindeközben laza plafonmászással kápráztatták el a közönséget. A második selejtezősorozat ismét komoly kihívás elé állította a versenyzőket. Volt akinek ez feküdt jobban, volt akinek a másik két út.
A 3 fordulós selejtező beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Kiegyenlítettebb volt a küzdelem így. A harmadik fordulóra már mindenki kellőképp felvette a ritmust, szép mászásokat ügyes megoldásokat láthattunk.
Ezután rövid szünet következett. Összegeztük az eredményeket, kihirdettük a továbbjutókat. A döntők már egymás után következtek, így mindenki megnézhette a versenyzőtársai mászását. A kezdő lányok olyan ügyesen másztak, hogy náluk még egy szuperdöntőre is sort kellett keríteni, hogy eldöntsük ki a jobb.
A kezdő fiúk a haladók 1. selejtezőjét mászták döntőnek felső biztosítással. Hamar ráéreztek a technikás útra. A kategória nyertese topot mászott, mellyel kiérdemelte az elismerést!
A kezdők után haladó fiúkkal folytatódtak a döntős mászások. Nekik is stilszerűen a következő szint selejtezője jelentette a végső megmérettetést. Kiélezett szoros küzdelem alakult ki a legnépesebb kategória döntősei között. 
A haladó és nyílt lány kategória döntősei is ezt az utat mászták. A verseny itt is szoros volt, és gyönyörű mászással jutalmazták a lányok a lelkes közönséget.

Végül a férfi top és nyílt kategória következett. Számukra Domi talált ki (a földről, mászás nélkül, mivel sérült a lába) egy elég komoly kihívást jelentő utat, amit azért Fecó még átdolgozott kicsit hogy mászható legyen. Hát mit mondjak, amit itt láttunk, az bizony minden képzeletet felülmúlt.

Mindössze egy embernek sikerült átmásznia az út középső részét, és a plafonba belemozognia, ezzel pedig messze felülmúlta társait. Ezután gyors összesítés, és emléklap írás következett, és 6 óra körül már az eredményhirdetéshez szólítottuk a versenyzőket. Míg mi az adminisztrációval bíbelődtünk a legfiatalabb korosztály képviselője, Bodogán Lilike megmutatta nekünk, hogy is kell ezt valójában csinálni.

A kategóriák első helyezettjei kupát és tárgynyereményt (külön köszönet az RP-nak), a második és harmadik helyezett érmet kapott. Minden induló oklevelet, illetve emléklapot vehetett át a részvételéért. A verseny után mindenki számára lehetőség nyílt az utak kipróbálására. Szolid keretek között energiapótlásra is lehetőséget biztosítottunk. Az estét egy hatalmas bulival zártuk. Úgy érzem jól sikerült, színvonalas rendezvényt sikerült összehoznunk. Mindez persze csak veletek résztvevőkkel együtt sikerülhetett ilyen kerekre.

Kezdő lány kategória
Kezdő fiú kategória
Haladó lány kategória
Haladó fiú kategória
Top fiú kategória
Nyílt lány kategória
Nyílt fiú kategória
A rendezőség nevében köszönjük mindenkinek, aki eljött, és vállalta a megmérettetést! Köszönjük a szurkolóknak a kitartó biztatást, a MEFS-nek és a többi támogatóknak a hozzájárulást! Külön köszönet minden szervezőnek, aki áldozatos munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez!Jövőre ugyanitt, hasonló időben várunk benneteket a 4. Universitas Kupa Falmászó Versenyen. Addig is sok szép mászást kívánok nektek.
Támogatóink:
  Széchenyi István Egyetem
  MEFS - Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség
  SZEM - Széchenyi Egyetemi Mászókör
  Rp Outdoor
  Visimpex Kft.
  Vig Zoltán - vállalkozó 
  Vincze Péter - masszázsterapeuta
  Red Bull

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése